Etsijän polulla

Kirjoittaja Alder Lyncurium, on baskimaalainen gardnerilainen ylipappi, joka kirjoittaa säännöllisesti sähköiseen Wiccan Rede -lehteen sekä espanjankieliselle AdRosam-sivustolle. Etsijän polulla

Viisi vuotta sitten kirjoitin “Etsijän polulla” -artikkelin, joka on sittemmin käännetty puolaksi, saksaksi, portugaliksi ja espanjaksi. Artikkeli oli runollinen eikä antanut varsinaisia käytännön vinkkejä etsijälle. Sen tarkoitus oli toimia tukena etsijöille, olla jotakin, johon he voisivat turvautua turhautumisen hetkinä, joita tällä matkalla tulee vastaan.

Tajusin pian artikkelin julkaisun jälkeen, että olisin halunnut sisällyttää siihen myös käytännöllisiä vinkkejä, niitä vivahteita, jotka ovat etsijälle lähes näkymättömiä hänen polullaan, mutta merkittäviä niille, jotka katsovat kulkijaa.

Niin luonnonläheistä (ja brittiläistä) kuin wicca onkin, se sisältää paljon kirjoittamattomia sääntöjä sekä rivien väleissä olevia viestejä, jotka etsijät usein sivuuttavat. Kun mukaan kuvioon otetaan wiccalle tyypillinen järjestäytymätön rakenne, on etsijän haaste valtaisa. Etsijälle ei ole sääntöjä tai käsikirjaa, kuinka etsiä. On kuitenkin tiettyjä periaatteita ja asioita, joita tradition kantajat erityisesti etsijöissä tarkkailevat.

Thorn Mooney on kauniisti nostanut niitä esiin kirjassaan ”Traditional Wicca: A Seeker’s Handbook”, jonka olen arvostelut tähän samaan numeroon Wiccan Rede -nettilehteä.

Luettuani kirjan ja luettuani joistain itselleni tärkeistä ydinasioista, päätin, että on aika kirjoittaa toinen osa artikkeliini ja lisätä oma mielipiteeni.

Nämä periaatteet vaihtelevat sen mukaan, mitä ryhmä odottaa etsijältä – ja ryhmän aiempien kokemusten perusteella. Seuraavat kappeleet koostuvat niistä seikoista, joita itse pidän tällä hetkellä tärkeinä, perustuen omaan kokemukseeni. Ennen kaikkea ne ovat asioita, joita haluaisin tapaamieni etsijöiden pitävän mielessä.

Ole rehellinen

Rehellisyydestä voidaan puhua paljon ja se vaikuttaa ilmiselvältä vaatimukselta mihin tahansa sosiaaliseen kanssakäymiseen. Nyt tarkoitan kuitenkin enemmän rehellisyyttä itseäsi kuin minua kohtaan.  Kyse ei ole siitä, teeskenteletkö, kun kerrot minulle mitä ajattelet – kyse on siitä, että oletko tehnyt tarvittavan työn, jotta tiedät ja tunnet ajatustesi todella kuvastavan sisintäsi. Aiemmassa artikkelissa kirjoitin etsijän ylä- ja alamäistä, joiden keskellä todellisen tahdon haastaminen voi olla tärkeää, vaikka rehellisyyttä pitäisikin suuressa arvossa ja siihen pyrkisi tosissaan.

Totuus on, että olen ollut samassa tilanteessa, me kaikki olemme. Ja todennäköisesti vastatessasi yksinkertaiseen kysymykseen, kuten ”Mikä sinua kiehtoo gardnerilaisessa wiccassa?”, tiedän kerrotko minulle sen, mitä luulet minun haluavan kuulla, tai kerrotko vastauksen, jonka olet muotoillut mielessäsi ja johon olet jo alkanut uskoa

Älä ymmärrä tätä väärin. Kysymys on äärimmäisen vaikea: ”Miten voisin tietää mikä minua viehättää jossakin, jonka on tarkoitus olla mysteeriuskonto?”.

Kyse ei olekaan vastauksesta. Mieluummin kuulen sinun vastaavan, ”en todellakaan tiedä”, tai nostavan esiin kasan tunteita ja ajatuksia; uteliaisuudesta, salaisuuksista, näyttävyydestä, vanhojen valokuvien alastomista noidista kynttilänvalossa ja niiden tuomasta viehätyksestä, kuin tarjoavan vastauksen, joka on päällimmäisenä – vastauksen, josta me molemmat tiedämme, ettei se vastaa todellisia tuntemuksiasi.

Jos kerrot minulle, että ”unelmasi on olla gardnerilainen noita”, tai että ”pidät kaikesta perinteisestä – kaikki traditionaalinen on upeaa”, mieleni sulkeutuu. Yksinkertaisesti siksi, että jos et ole rehellinen itsellesi, et voi olla rehellinen minullekaan. Kyse on kuitenkin luottamuksen rakentamisen ensimmäisistä askelista. Kun opetan, yksi ensimmäisistä antamistani tehtävistä on omien vahvuuksien ja kehitysmahdollisuuksien arviointia (hieman NLP:tä!). Jos et pysty vastaamaan ensimmäiseen kysymykseen yllä, et onnistu tässä tai seuraavissa tehtävissä.

Toistan vielä uudestaan koska salaisuus piilee tässä: kyse ei ole koskaan itse vastauksesta vaan siitä, miten olet siihen päätynyt. Tämä pätee sekä wiccaan että mihin tahansa työhaastatteluun.

Kyse on tutustumisesta sinuun.  Ja siitä, että saat apuvälineitä itsesi tuntemiseen.


Henkilökohtainen harjoittaminen

Jos koputat ovelleni ilman, että olet kehittänyt tervehenkisen, perusasioihin keskittyvän oman tavan harjoittaa henkisyyttä, kehotan sinua luultavasti tekemään niin ja palaamaan myöhemmin.

En odota sinun tarjoavan väitöskirjaa maailmankatsomuksestasi, teologiasta tai laajaa ansioluetteloa maagisesta kokemuksesta. En välitä mihin uskot, niin kauan kuin uskot johonkin. Enkä välitä mitä olet tehnyt, kunhan olet tehnyt jotakin.

Toinen totuuksista on , että wicca ei anna sinulle uskonkappaleita, eikä se lusikoi henkisiä harjoitteita suuhusi. Wicca tarjoaa työkaluja ja tekniikoita, viitekehyksen, mutta oikean asenteen on tultava sinulta. Sinun täytyy selvittää asioita itse, sinun täytyy olla valmis kulkemaan pidemmälle ja sukeltamaan syvemmälle. Jos päädyt liittymään ryhmään, on henkilökohtainen, yksilöllinen harjoittamisesi tärkeämpää kuin koskaan. Muista, ”jos et löydä etsimääsi sisältäsi, et tule koskaan löytämään sitä ilman itseäsi”.

Aivan varmasti uskomuksesi ja henkilökohtainen harjoittamisesi voi muuttua (ja luultavasti tuleekin muuttumaan) ajan myötä. Edelleenkään kyse ei ole yksityiskohdista, vaan asenteesta. Jos etsit järjestelmää, joka kertoo sinulle mihin uskoa ja antaa sinulle jokaiseen asteeseen 12 käytännöllistä oppituntia tehtävineen ja kotiläksyineen, jotta sinun ei tarvitse ajatella itse - gardnerilainen wicca ei ehkä ole oikea valinta sinulle.


Ole nöyrä

Suoraan sanoen: Kukaan ei odota sinun matelevan initioitujen luo koska he sattuvat kuulumaan tiettyyn kulttiin (jotkut voivat odottaa, mutta se kertoo enemmän heistä kuin sinusta!). Tämä olisi vastoin aiemmin mainittua. Wiccassa, jossa äly ja tahto ovat ydinasioita, ei ole sijaa mielistelijöille.

Toisaalta, kukaan ei pidä myöskään kaikkitietävistä.

Siksi, jos käytät enemmän aikaa selittääksesi minulle asioita, kuin mitä minä käytän yrittääkseni ymmärtää mitä ajattelet ja selventääkseni kysymyksiä, joita sinulla voi olla, jokin on pielessä..

Kyse ei ole tietämyksestä mitä sinulla voi olla – meillä kaikilla on asioita, joissa loistamme ja olemme intohimoisia. Kyse on asenteesta.

Kolmanneksi siis, jos tiedät jo kaiken, minulla ei ole sinulle mitään tarjottavaa.

Joskus (usein) aikeet ovat hyviä yrittäessämme tehdä vaikutuksen johonkuhun, jonka kanssa haluamme rakentaa ihmissuhteen. Mutta jos se ei toimi seurustellessa tai ystävyyssuhdetta rakentaessa, älä ajattele, että initioidun kohdalla asia olisi jotenkin toisin.

Samoin jos olet jo jonkin ryhmän Mahtavan korkea Arkkipiispa, tai toisella wiccan polulla, oletan, että olet jo löytänyt polkusi. Ymmärrän, että on olemassa useita nykypäivän wiccan traditioita, jotka sallivat ja joskus kannustavat tutkimaan useita wiccan suuntauksia samaan aikaan. Tämä ei toimi kohdallani. Olet joko etsijä, tai sitten et. Tietenkin on myös henkisiä ja okkultistia polkuja, jotka tiettyyn rajaan asti ovat yhteensopivia wiccan initiatorisen polun kanssa.


Tee kotiläksysi, tutki lähteitä

Jos kirjoitat minulle sähköpostin tai kirjeen, jossa kerrot haluavasi initiaation sekä kysyt mitä on gardnerilainen wicca ja mikäli tämä kaikki onnistuu netin yli, et herätä kiinnostustani.

On olemassa yllin kyllin kirjoja ja artikkeleita gardnerilaisesta wiccasta. Toki, aiemmin mainittu ristiriita on siellä taas ”miten minun pitäisi tutustua gardnerilaiseen wiccaan, jos se kerran on mysteeritraditio?” Kukaan ei kuitenkaan oleta sinun tietävän mitä sen harjoitukset varsinaisesti sisältävät. Mutta oletan sinun vähintään lukeneen muutaman kirjan aiheesta.

Vaikka et saisikaan käsiisi kirjoja (hyvin epätodennäköistä), tai et puhu englantia, on olemassa initioitujen tekemiä nettisivuja espanjaksi, italiaksi, saksaksi, venäjäksi, ranskaksi, portugaliksi ja jopa suomeksi. Itse olen kääntänyt ja kirjoittanut tusinoittain artikkeleita espanjaksi, jotka lähtevät liikkeelle aivan perusasioista ”mitä on gardnerilainen wicca?” ja päätyvät syvällisempiin pohdintoihin.

Neljäs tosiseikka on se, että jos lähestyt minua sen saman nettisivun kautta, missä nuo artikkelit ovat luettavissa ilman mitään ajatusta siitä mitä wicca on, oletan että tuhlaat aikaamme – sekä omaasi että minun.

Nuo artikkelit eivät ole vain joitakin satunnaisia tekstejä. Me olemme käyttäneet aikaa suunnataksemme tekstit tietylle yleisölle, ajatuksena auttaa heitä selvittämään, onko tässä jotakin, jota he haluaisivat tutkia lähemmin. Noissa artikkeleissa on kultahippuja, jotka tarjoavat syvempää näkemystä joihinkin wiccan puoliin, myös minulle, vaikka olenkin initioitu. Ja mikä tärkeämpää, niiden kautta voi ymmärtää syvällisemmin kirjoittajaa (/ryhmää) sekä heidän maailmankuvaansa.

Samoin on olemassa foorumeita, ryhmiä ja muita paikkoja, joissa voit esittää kysymyksiä tehdessäsi selvitystyötäsi. Me käytämme aikaamme myös näihin ryhmiin – hyödynnä niitä!


Ole aktiivinen, osallistu, pysy mukana

Vaikka olisit tehnyt kaiken ylläolevan, me haluamme silti tutustua sinuun paremmin ennen kuin aloitamme minkäänlaista muodollista työskentelyä. Koska jos aloitamme yhteisen matkan (tai edes matkavalmistelut), me molemmat käytämme siihen paljon aikaa. Ja meidän molempien on oltava varmoja, että se on sen arvoista.

Sinun tulee näyttää kiinnostuksesi. Jos oikeasti olet kiinnostunut, se tulee luonnollisesti. Kun olet kiinnostunut ihmisistä, haluat viettää aikaa heidän kanssaan, oppia tuntemaan heidät, haluat pysyä kontaktissa heidän kanssaan. Jos sinun on pakotettava itsesi tähän, jokin on pielessä.

Usein kun joku on minuun yhteydessä ja osoittaa alustavaa kiinnostusta, ohjaan heidät Facebook-ryhmäämme ja pyydän pysymään yhteydessä. Monet heistä eivät enää palaa asiaan.

Viides totuus on, etten tule koputtamaan ovellesi. Saattaa kuulostaa tylyltä mutta sinä olet se, joka haluaa jotakin minulta.

Vaikka tämä yleensä kehittyy terveeksi ihmissuhteeksi, jossa molemmat opimme toisiltamme ja hyödymme toisistamme – emme ole siellä vielä. Olet vieras koputtamassa ovelleni ja pyydät minua sijoittamaan aikaani sinuun. Tämänkin tulisi tapahtua luonnollisesti. Jos näin ei kuitenkaan käy, älä yritä väkisin. Järjestän tapahtumia silloin tällöin, pyri osallistumaan niihin. Julkaisen artikkeleita säännöllisesti, kerro näkökulmistasi niihin (jos sinusta tuntuu siltä) jne. Nämä ovat vain esimerkkejä.Ole läsnä

Ole realistinen, ole valmis tekemään töitä.

Tämä on vaikea osuus, mutta tehtyäsi kaiken yllä olevan, sinun täytyy olla realistinen. Jos työskentelet 50 tuntia viikossa, sinulla on kaksi lasta, vedät paikallista kirjakerhoasi, ei ehkä ole paras hetki sitoutua johonkin muuhun. Ja tämä on täysin hyväksyttävää. Se ei myöskään tarkoita, että sinun tulisi lopettaa etsiminen. Keskity henkilökohtaiseen harjoittamiseesi ja jatka yhteyksien luontia. Ehkä nyt ei ole oikea aika, mutta kaiken sen tekeminen varmasti avaa sinulle ovia myöhemmin. Älä lannistu.

Seuraava totuus on, että jos uskon nyt olevan oikea aika, yritän osaltani saada asiat toimimaan mutta sinun pitää olla valmis tekemään uhrauksia.

Opiskelijana säästin joulu- ja syntymäpäivälahjarahani lentoihin covenin luokse. Myöhemmin, kun pääsin vakituisiin töihin ja minulla oli rahaa matkustaa, matkustin 10 tuntia lauantaina ja 10 tuntia takaisin sunnuntaina osallistuakseni rituaaleihin. En vaadi sitä samaa muilta, mutta jos etsit covenia kaupungistasi ja et ole valmis matkustamaan naapurikaupunkiin, en tule järjestämään sitä.

Edelleen, on olemassa erilaisia elämäntilanteita ja en pyydä sinua jättämää n lapsiasi vieraiden hoitoon päiviksi vain tullaksesi covenin tapaamisiin! Myönnytyksiä voi aina tehdä. Mutta sinun on oltava valmis tekemään pieniä uhrauksia.


Verkostoja

Olen nähnyt aivan liian monen etsijän epäonnistuvan, kun he ovat ottaneet yhteyttä initioituihin ja/tai ryhmiin. Usein kyseessä on tahaton virhe tai tietämättömyyttä. Välillä taas kyse on yrityksestä olla ovelampi kuin he – tai vain totaalisesta käytöstapojen ja maalaisjärjen puutteesta.

Seitsemäs totuus kuuluu, ole viisas ja käytä järkeäsi. Kaikki tämä sopii yhteen myös sen rehellisyyden kanssa. On myös asia, joka sinun on hyvä tietää: me initioidut puhumme. Me puhumme paljon toistemme kanssa. Todella paljon.

Jos olet jo tehnyt kaiken ylläolevan, olet myös luultavasti saanut jonkun meistä huomion ja olet ehkä ollut kontaktissa ja yhteydenpidossa heidän kanssaan. Voit tietysti (ja usein sinun tulisi!) tutkia myös muita vaihtoehtoja. Mutta sinun tulee olla rehellinen siitä. Jos sinulla on ollut joku ongelma jonkin ryhmän kanssa, sinun tulee mainita myös se.

Olemme ihmisiä ja kaikki eivät tule keskenään toimeen. Toinen ryhmä ei ehkä vain ollut sopiva sinulle ja se on ehdottomasti hyväksyttävää. Kunhan vain olet siitä rehellinen – koska asia todennäköisesti tulee esiin keskustelussa ennemmin tai myöhemmin.  


Kommunikaatiokanavia

Jos asut Chilessä (tai Yhdistyneissä kuningaskunnissa, tai missä tahansa muussa maassa) ja otat minuun yhteyttä pyytääksesi opetusta (minun ollessani Espanjassa), ensimmäinen asia mitä teen; otan yhteyttä veljiini ja siskoihini Chilessä kysyäkseni sinusta. Joskus on hyviä syitä, miksi etsijä tekee näin. Usein taustalla on myös jotain muuta.

Tai jos olet Ecuadorissa (tai missä tahansa muualla), ja siellä on yhteyshenkilö (tai henkilöitä), joihin voit olla yhteydessä, ole yhteydessä heihin (ja vain heihin), älä esimerkiksi heidän initoijiinsa Irlannissa (tai missä tahansa muualla).

Ensinnäkin tämä on epäkohtelias tapa toimia ja herätät jo alkutaipaleellasi ärtymystä – et ainoastaan niissä henkilöissä, joita asia suoraan koskee vaan myös monien muiden silmissä. Vähättelet niitä henkilöitä, jotka heidän initioijansa ovat nähneet sopiviksi siirtämään traditiota eteenpäin.

Kuten mainittua, joskus tälle tavalle toimia on perusteltuja syitä. Toisinaan taas (useimmiten), kyseessä on yritys kiertää näkemystä, jonka jotkut tahot ovat jo ehtineet muodostaa etsijästä.  Useimmiten yritys ei onnistu. Kuten on jo mainittu, me puhumme, paljon – ja sinut luultavasti ohjataan takaisin alkuperäisten henkilöiden luokse. Jos taas yritys onnistuu, olet saanut aikaan välirikon paikallisen covenisi kanssa ja se taas on jotain, mitä kukaan ei oikeasti halua.

Kaikki nämä ovat käytöstapoja, joista ei usein puhuta ääneen. Jos olet liikkeellä hyvällä asenteella, ne eivät kuitenkaan aiheuta sinulle ongelmia.


Keskustelu

Tulee aika, jolloin olet tehnyt kaiken ylläolevan ja sinusta silti tuntuu, että et etene. Olet osallistunut, sitoutunut, roikkunut mukana ja oikeasti pidät ihmisistä ja koko ajatuksesta jopa enemmän kuin silloin kun aloitit. Et vain tiedä miten jatkaa eteenpäin tai edes mistä aloittaa!

”Miksi postilaatikossasi ei ole kirjettä Tylypahkasta?”

Kahdeksas totuus on, että sinun tulee puhua minulle. En muuten tiedä mitä päässäsi liikkuu. Huomaan ehkä, että olet ”löytämässä jotakin”, että olet tosissasi kiinnostunut – mutta en tarjoa sinulle oppia. Sinun täytyy pyytää.

Miten? Käymällä keskustelu. ”Hei, olen tässä roikkunut mukana ja tutustunut siihen ja tuohon asiaan... ja ajattelen nyt näin.... ja odotukseni olisivat tämänkaltaisia .. miten nyt pitäisi toimia?”

Markkinoi itseäsi kuin olisit työhaastattelussa. Jos vastassa on joitakin haasteita (esimerkiksi etäisyys, ajankäyttö), näytä minulle, että olet jo pohtinut niitä ja sinulla on ratkaisuja mielessäsi. Todennäköisesti olen jo odottanut tätä keskustelua ja olen myös miettinyt samoja asioita.

Älä pelkää kysyä. Pahinta, mitä voi tapahtua, on että saat kieltävän vastauksen.Kaikki tulee järjestymään

Jopa pahimmassa tapauksessa kun saat kieltävän vastauksen, se harvoin jää ainoastaan siihen. Jos olet harkinnut kaikkea yllämainittua, meillä luultavasti on jo terve vuorovaikutussuhde ja tunnemme toisiamme jonkin verran. Joten minä kerron sinulle mitä minun mielestäni puuttuu. Usein tarjoan sinulle myös joitain neuvoja. Ehkä nyt ei ole hyvä aika. Ehkä voisit sopia paremmin johonkin muuhun ryhmään. Tähän mennessä olemme ehkä luoneet ystävyyssuhteen pohjan ja voin ehkä suositella sinua johonkin toiseen ryhmään.

Kaikki yllä oleva voi vaikuttaa paljolta (yli 3000 merkiltä, ollaksemme tarkkoja), mutta lopulta kaikki kiteytyy ensimmäiseen kohtaan: ole rehellinen ja ole ystävällinen.

Rehellisyyden mukana tulee kyky olla nöyrä ja tietää mitä etsimme ja miksi etsimme sitä. Loppu on vain hyvä tapoja ja järjen käyttöä.

Vaikka initiaatio on etuoikeus, minun tehtäväni ylipappina ei ole päättää oletko sen arvoinen – jos sellaista edes voisi arvioida!

Minun velvollisuuteni on päättää onko tämä oikea polku oikealla hetkellä sinulle. Pysäyttää sinut tutkimaan myös muita vaihtoehtoja, jotka voisivat paremmin vastata tämän hetkisiin tarpeisiisi ja estää sinua hyppäämästä gardnerilaiseen wiccaan vain siksi koska se kuulostaa mahtavalta.

Ja usko minua, kun sanon että emme nauti siitä. Mutta tekisin sinulle suuren karhunpalveluksen, jos jättäisin sen tekemättä.

Jos kuitenkin kaikki osuu kohdalleen ja aika on oikea, autan sinua mielelläni polullasi – mihin tahansa se polku viekin.


Teksti: Alder Lyncurium

Alkuperäinen julkaisu: The Path of the Seeker – part 2

Käännös: Tatja 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Esbat – Täydenkuun taika

Yhteydenotoista coveniin - miksi se tuntuu niin hankalalta?