Caveat Emptor: Vouching in Wicca

Kirjoittaja on gardnerilainen ylipapitar Irlannista. Sophia toimii Pagan Life Rites (Ireland):ssa virallisena vihkijänä ja on myös Order of Bards, Ovids and Druids (OBOD) -järjestön jäsen. Hänen Well of Wisdom Pagan Temple -sivuunsa, jossa artikkeli alunperin on julkaistu, voi tutustua http://wellofwisdom.org/.


Englanninkielinen termi ”to vouch” voidaan kääntää suomeksi ”taata, mennä takuuseen”, eli vakuuttaa oman kokemuksensa perusteella asian olevan paikkansapitävää tai kelvollista.


Aina löytäessäsi jonkun, joka pyörittää ryhmää ja on valmis auttamaan sinua eteenpäin hengellisellä polullasi, on tärkeää selvittää onko henkilöllä hyvä maine pakanayhteisön sisällä. Pakanuus ei perusolemukseltaan ole hierarkinen tai järjestäytynyt yhteisö. Meillä ei ole yleisiä kaikkien tunnustamia koulutustapoja pappiaseman saavuttamiseen. Kuka tahansa voi kutsua itseään pakanaksi, papiksi tai papittareksi ja yhteisön johtajaksi. Se ei vaadi tutkintotodistusta tai kokemusta.

Kuten muissakin uskonnollisissa yhteisöissä ovat pakanat kunnollisia ihmisiä, jotka työskentelevät kovasti odottamatta mitään vastineeksi, mutta on myös niitä, jotka ovat kiinnostuneempia valtapeleistä ja ihailun kohteena olemisesta. On myös hyvää tarkoittavia ihmisiä, joilla ei kuitenkaan ole kykyjä käsitellä ryhmien dynamiikkaa ja jotka jättävät jälkeensä räjähtäneitä ryhmiä ja coveneita.

Kun harkitset liittymistä mihin tahansa ryhmään, kysele ympäriinsä. Kysy muilta arvostetuilta pakanaryhmien vetäjiltä mielipiteitä ihmisestä, jonka kanssa aiot työskennellä. Hanki useampia mielipiteitä ja käytä aikaa tutustuaksesi ryhmän jäseniin ja vetäjiin ennenkuin sitoudut mihinkään.

Kun etsii gardnerilaista tai alexandrialaista covenia on lisäksi huomioitava myös toinen näkökohta. Gardnerilainen ja alexandrialainen wicca ovat initiatoorisia traditioita. Jokainen pappi ja papitar pystyy jäljittämään linjansa taaksepäin Gerald Gardneriin. Linjan jäljittäminen tarkoittaa, että pappi (tai papitar), joka initioi jonkun pappeuteen käyttäen tiettyjä rituaaleja, on itse ollut jonkun initioitavana, joka on ollut jonkun initioitavana ja niin edelleen, kunnes päästään papittareen, jonka Gerald Gardner on initioitunut näitä samoja rituaaleja käyttäen. Tämä on erityinen vaatimus, johon kiinnitämme huomiota, kun joku kertoo olevansa initioitu gardnerilaiseen tai alexandrialaiseen traditioon.


Valitettavasti on olemassa monia ryhmiä, jotka väittävät tai luulevat olevansa alexandrialaisia tai gardnerilaisia, sitä kuitenkaan olematta. Osa on tullut huijatuksi jonkun toisen toimesta, osa on lukenut kirjoja ja uskoo sen tekevän heistä initioituja, osa taas haluaa tunnustusta harjoitukselleen ajatellen alexandrialaisen tai gardnerilaisen linjan väittämisen tekevän heistä tärkeämpiä. Ongelma on kasvanut internetin myötä sekä pakanuuden ja noituuden noustessa suurempaan suosioon.

Ei ole olemassa keskusta, johon jokainen gardnerilainen tai alexandrialainen initioitava kirjataan initiaation jälkeen. Yksityisyyssyistä moni traditioissa vastustaisi vahvasti minkään tämän kaltaisen järjestelmän pystyttämistä. Tällä hetkellä ei ole virallista paikkaa, josta voi saada initiaattitodistuksen ja epäilen suuresti, että sellaista koskaan tulisikaan.

Joten jos etsit alexandrialaista tai gardnerilaista wiccaa, miten voit olla varma, että tapaamallasi ryhmällä tai ihmisillä on asianmukainen linja? Vastaus on yksinkertaisempi kuin ehkä odotat: kysy joltakulta, josta tiedät, että hänet on initioitu traditioihin.

Vuosien kuluessa ihmisten linjojen varmistamisesta initioiduilta on kehittynyt systeemi, jota kutsutaan ”vouchingiksi”. Suurin osa asianmukaisista ryhmistä antaa mielellään paikallisesti tai kansainvälisesti tunnetun initioidun henkilön nimen, joka voi vahvistaa ryhmän vetäjän initiaatiolinjan olemassaolon.

“Voucheja” on myös erilaisia, joten sinun tulee olla tarkka mitä tietoa tarvitset. Ensimmäisenä, kaikkein selkeimmin, vouch voidaan antaa siitä että joku on asianmukaisesti initioitu, linjalla, joka voidaan jäljittää takaisin Gerald Gardneriin.

Toisaalta vouch voidaan antaa siitä, minkä tyyppistä opetusta joku antaa. Covenin vetäjä voi olla initioitu gardnerilaiseen traditioon, mutta ei välttämättä ole oikeutettu opettamaan sitä tai voi opettaa kokonaan toista traditiota. Jos initioitu on pätevä opettamaan ja siirtämään eteenpäin gardnerilaista traditiota, mutta opettaa ja initioi druidiseen järjestelmään, kuten OBOD:iin, ryhmän jäsenet ovat tietenkin druideja eivät gardnerilaisia wiccoja.

Ja viimeisenä, vouch voidaan antaa henkilön luonteesta. Tämä on kaikkein laaja-alaisin vouch, kertoen sekä siitä että joku on asianmukainen initioitu ja myös että heillä on hyvä maine yhteisön sisällä. Suurin osa ihmisistä antaa tämänkaltaisen vouchin vain henkilöistä, jotka he tuntevat hyvin ja joiden kanssa he jakavat rituaalitilan säännöllisesti.


Vouchin pyytämiseen liittyy joitain käytöstapoja. Suuri osa initioiduista kokee varsinaisen linjan melko yksityiseksi, ja monet kokevat sen asiaksi, jota eivät halua jakaa ulkopuolisten kanssa. Jonkun linjan kysyminen suoraan koetaan etikettivirheeksi yhteisössä. Joten miten vouchaus siis toimii?

Jos olet suoraan yhteydessä henkilön kanssa, voit vain kysyä heiltä yhteystietoja henkilölle, joka on halukas vouchaamaan heidät. Jokainen itseään kunnioittava initioitu antaa mielellään sellaisen. Jos joku käyttäytyy loukkaantuneesti tai kertoo, että asiasta ei ole soveliasta kysyä, suhtaudu tähän varoitusmerkkinä. Silloin on todennäköistä, että kyseessä oleva henkilö ei ole sitä mitä he väittävät olevansa.

Jos et tunne ihmistä, josta haluaisit saada tietoa, voit ottaa yhteyttä muihin initioituihin kysyäksesi vouchia. Yhteisömme on aika tiivis. Initioiduilla on aina ollut melko säännöllinen yhteys toisiinsa, mutta internetin ja facebookin myötä olemme vain sähköisen viestin päässä coveneista maailman toisella puolen.

Yahoo groupseissa on ”Amber and Jet” -niminen ryhmä, jossa on tietoa British Traditional Wiccasta. BTW on Amerikassa käytössä oleva yläkäsite useammasta initiatoorisesta traditiosta, mukaanlukien gardnerilaisen ja alexandrialaisen wiccan. Amber and Jet -ryhmä on toiminut vouchien kysymisen reittinä jo yli vuosikymmenen.

Myös facebookista löytyy nykyisin kaksi ryhmää, jotka initioidut ovat perustaneet auttamaan etsijöitä löytämään ryhmän, jonka kanssa työskennellä. Ryhmät auttavat myös varmistamaan vouchin sekä sen, että ihmiset ovat todellakin niitä, joita kertovat olevansa. Molemmissa ryhmissä on lista initioiduista ja ryhmien adminit auttavat myös mielellään vouchaamaan henkilöitä.

Facebook ryhmät:
Gardnerian Wicca Seekers and Initiates
Alexandrian Wicca Seekers and Initiates

Yleensä asia etenee menemällä jollekin mainituista sivuista ja kysymällä seuraava kysymys: ”Hei, Mietin voisiko joku auttaa minua. Etsin vouchia ABC alueelta, DEF maasta XYZ traditioon kuuluvalle. Voisiko joku ottaa minuun yhteyttä yksityisviestillä? Kiitos, <nimesi>.”

Kun initioitu vastaa sinulle tarjotakseen apua, kerro miksi haluaisit saada vouchin ja minkätyyppistä tietoa etsit (initiaatiolinjan olemassaolon varmistaminen, pätevyys opettaa tai vouch hyvästä luonteesta). Pelkästään uteliaisuussyistä tietoja wiccaveljistä ja siskoista ei jaeta, mutta teemme niin hyvistä syistä, kuten silloin kun henkilöt tarjoavat opetusta tai vetävät avoimia rituaaleja.

Huolimatta ylläolevista varotoimista, ”ostajan vastuu” pätee silti. Suurin osa initioiduista työskentelee lujaa ja omistautuneesti, mutta, valitettavasti, joskus raoista on livahtanut henkilöitä, jotka eivät ole tämän kaiken arvoisia. Luota vaistoihisi ja äänestä jaloillasi epäillessäsi jotakin; vaikka epäilyksesi olisikin väärä, kyseessä silloin tuskin oli sinulle sopiva opettaja.


More related to this topic:
The Advanced Bonewits’ Cult Danger Evaluation Frame

Teksti: Sophia Boann
Käännös: Tatja 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Esbat – Täydenkuun taika

Etsijän polulla

Yhteydenotoista coveniin - miksi se tuntuu niin hankalalta?